Neon İletişim Widget
Tüm Blog Yazıları
2025'te Bir Blog Nasıl Açılır | Lemerco
20 Kasım 2024

2024'te Bir Blog Nasıl Başlatılır

20 Dakikada Bir Blog Oluşturun

6 Kasım 2024'te güncellendi

Bir blog nasıl başlatılır konusunda kolay bir rehber mi arıyorsunuz ?

Bu sayfadaki adım adım kılavuz, yalnızca en temel bilgisayar becerileriyle 20 dakikada nasıl blog oluşturacağınızı gösterecektir .

Bu rehberi tamamladıktan sonra dünyayla paylaşmaya hazır güzel bir blogunuz olacak.

Bu rehber özellikle yeni başlayanlar için hazırlanmıştır. Her adımda size yol göstereceğim, her şeyi mükemmel bir şekilde açık hale getirmek için bol miktarda resim ve video kullanacağım.

Herhangi bir noktada takılırsanız veya sorularınız olursa bana bir mesaj gönderin , size yardımcı olmak için elimden geleni yapacağım.

Başlamaya hazır mısınız? Girişi atlamak ve hemen bloğunuzu oluşturmaya başlamak için buraya tıklayın

Benim adım Scott Chow ve bugün size blog yazmaya nasıl başlayacağınızı göstereceğim. 2002'den beri bloglar ve web siteleri kuruyorum. O zamandan beri kendi bloglarımdan birkaçını başlattım ve yüzlercesinin de aynısını yapmasına yardımcı oldum.

Bir blog başlatmanın bunaltıcı ve korkutucu görünebileceğini biliyorum. Bu ücretsiz rehber, yeni başlayanlar için blog yazma hakkındadır ve size sadece en temel bilgisayar becerileriyle nasıl blog yazarı olabileceğinizi öğretecektir. Yani 8 veya 88 yaşında olmanız fark etmez, 20 dakikada kendi bloğunuzu oluşturabilirsiniz.

Bir blog kurmayı ilk öğrendiğimde bir sürü hata yaptığımı itiraf etmekten utanmıyorum. Kendi blogunuzu oluştururken aynı hataları tekrarlamamanız için on yılı aşkın deneyimimden faydalanabilirsiniz. Tamamen yeni başlayan birinin blog yazmayı hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilmesi için bu ücretsiz kılavuzu oluşturdum.

Peki, bir blog nasıl başlatılır?

Aşağıdaki adımları izleyerek yaklaşık 20 dakikada nasıl blog oluşturacağınızı öğrenin:

6 Adımda Bir Blog Nasıl Başlatılır

  1. Bir blog adı seçin. Blogunuz için tanımlayıcı bir ad seçin.
  2. Blogunuzu çevrimiçi hale getirin. Blogunuzu kaydedin ve hosting alın.
  3. Blogunuzu özelleştirin. Ücretsiz bir blog tasarım şablonu seçin ve ayarlayın.
  4. İlk gönderinizi yazın ve yayınlayın. Düşüncelerinizi dünyayla paylaşın. Eğlenceli kısım!
  5. Blogunuzu tanıtın. Doğru pazarlama ile daha fazla insanın blogunuzu okumasını sağlayın.
  6. Blog yazarak para kazanın. Blogunuzdan para kazanmak için çeşitli seçenekler arasından seçim yapın.

Bir blog başlatmalı mısınız?

Bir blog başlatma konusunda yanlış anlamalardan biri, başarılı olmak için harika bir yazar olmanız gerektiğidir. Hiçbir şey gerçeklerden bu kadar uzak olamaz. İnsanlar blog sitelerini kişisel bir bakış açısı edinmek için okurlar, bu yüzden çoğu blog yazarı çok gayriresmî ve sohbet tarzında yazar.

Ve formatın özelliğinden dolayı, birçok başarılı blog yazarı aynı blogda çeşitli konularda yazılar yazacaktır .

Ayrıca, başarılı bir bloga sahip olmak için yazdığınız konuların hiçbirinde uzman olmanız gerekmez. Örneğin, bir yemek blogunun ziyaretçileri bir gıda bilimcisinden bir ders kitabı okumak istemez, gerçek yemekler pişirmiş birinin deneyimlerini, hatalarını ve her şeyini duymak isterler.

Başarılı bir blog yazarı olmak için aslında tek bir gereklilik var: Konunuza karşı tutkulu olmak.

Özünde, blog yazmak bilginizi dünyayla paylaşmaktır. Tutkulu olduğunuz şeyler hakkında yazmak, başarılı bir blog başlatma sürecini çok daha kolaylaştırır. Gerçekten ilgi duyduğunuz şeyler hakkında yazdığınız sürece, tutkunuz parlayacak ve ziyaretçilerinizin ilgisini çekecektir.

Peki neden blog yazma zahmetine giresiniz ki? Birkaç sebep var:

  • Hikayenizi paylaşın. Bir blog, sesinizin duyulmasını ve duyulmanızı sağlar. İsterseniz hikayenizi tüm dünyayla paylaşabilirsiniz. Blogların en yaygın kullanım şekillerinden biri, blog yazarının günlük deneyimlerini yazdığı bir günlük olarak kullanılmasıdır, böylece arkadaşları, ailesi ve diğerleri hayatlarının bir parçası olabilir.
  • Evden para kazanın. Doğru yapılırsa blog yazmak oldukça kazançlı olabilir. Dünyanın en iyi blog yazarları açıkça oldukça fazla kazanıyor, ancak yarı zamanlı bir blog yazarı bile işler doğru yapılırsa güzel bir kar elde etmeyi bekleyebilir. Bunun en iyi yanı, blog yazmanın bir tür pasif gelir olmasıdır, çünkü haftada sadece birkaç saatinizi bir içerik parçası yazmaya ayırabilir ve yazı bittikten uzun süre sonra bile bundan kar etmeye devam edebilirsiniz. Bu rehberin ilerleyen kısımlarında para kazanmak için blog yazma konusunda çok daha ayrıntılı bilgi vereceğim.
  • Kendiniz veya işiniz için tanınma. Hayır, muhtemelen son gönderiniz yüzünden etrafınızda paparazziler olmayacak. Ancak başarılı bir blog fikrinizi gerçeğe dönüştürür ve ilgili alanınızda size bir ton tanınma kazandırabilir. Birçok blog yazarı sadece blogları sayesinde uzman olarak bilinir ve bazıları blogları sayesinde kitap ve film anlaşmaları bile yapmıştır.
  • Bir topluluk bulun. Bloglama özünde etkileşimlidir. Bir yazı yazarsınız ve insanlar buna yorum yapar. Bu, sizinle aynı şeylerle ilgilenen insanlarla bağlantı kurmanın iyi bir yoludur. Bloglama, bu insanlara deneyiminize dayanarak eğitim vermenizi sağlar ve ayrıca okuyucularınızdan öğrenme fırsatı da verir.

Başlamaya hazır mısınız? Rehberin 1. Adımına gitmek için buraya tıklayın

Peki blog nedir?

Kısaca, blog, ağırlıklı olarak yazılı içeriklere odaklanan bir tür web sitesidir , blog yazıları olarak da bilinir. Popüler kültürde en çok haber blogları veya ünlü blog siteleri hakkında duyarız, ancak bu kılavuzda göreceğiniz gibi, hayal edebileceğiniz hemen hemen her konuda başarılı bir blog başlatabilirsiniz.

Blog yazarları genellikle okuyucularıyla doğrudan bağlantı kurmalarını sağlayan kişisel bir bakış açısıyla yazarlar. Ayrıca, çoğu blogda ziyaretçilerin blog yazarıyla yazışabileceği bir "yorumlar" bölümü de bulunur. Yorumlar bölümünde ziyaretçilerinizle etkileşim kurmak, blog yazarı ile okuyucu arasındaki bağlantıyı daha da ileri götürmeye yardımcı olur.

Okuyucuyla bu doğrudan bağlantı, bir blog başlatmanın başlıca faydalarından biridir. Bu bağlantı, benzer düşünen diğer insanlarla etkileşime girmenizi ve fikirlerinizi paylaşmanızı sağlar. Ayrıca okuyucularınızla güven oluşturmanızı sağlar. Okuyucularınızın güvenine ve sadakatine sahip olmak, blogunuzdan para kazanmanın kapısını da açar; bu, bu kılavuzun ilerleyen kısımlarında ele alacağım bir konudur.

İyi haber şu ki internet şu anda büyümeyle patlıyor. Her zamankinden daha fazla insan çevrimiçi. Büyümedeki bu patlama, blogunuz için daha fazla potansiyel okuyucu anlamına geliyor. Kısacası, bir blog başlatmayı düşünüyorsanız, şu andan daha iyi bir zaman yoktur.

Hadi blogunuzu başlatalım!

Adım 1: Bir blog adı seçin

Blogunuza ne isim vereceğinizden veya hangi konu hakkında blog yazacağınızdan emin değilseniz, bir sonraki bölüme geçin .

Eğer blogunuzun ismi için bir fikriniz varsa, daha önce başka hiç kimsenin bu ismi kaydetmediğinden emin olabilirsiniz:

Blog adınızın kullanılabilir olup olmadığına bakın:

 

Not: Alan adında tire dışında boşluk veya noktalama işareti kullanamazsınız.

İstediğiniz ismin daha önce alınmış olduğunu görürseniz yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • Farklı bir alan adı uzantısı deneyin. .com sürümü zaten kayıtlıysa, adın .net veya .org sürümünü yine de alabilirsiniz.
  • Küçük kelimeler ekleyin. "A", "benim", "en iyi" veya "the" gibi kelimeler. Örneğin, bu sitenin adı BlogStarter.com yerine TheBlogStarter.com'dur.
  • Kelimeler arasına tireler ekleyin. Örneğin, scott-chow.com

Bir Blog Konusu ve Adı Nasıl Seçilir

Eğer henüz bir isim fikriniz yoksa ilk adım blog konunuzu seçmektir.

Eğer ne hakkında blog yazacağınızdan emin değilseniz, iyi bir blog konusu bulmanın birkaç yolu vardır :

  • Yaşam deneyimleri. Herkesin yaşam deneyiminden öğrendiği dersler vardır. Bu bilgiyi paylaşmak, benzer durumlardaki başkaları için inanılmaz derecede faydalı olabilir.
    Örneğin, yakın zamanda bir kadının itfaiyecinin karısı olma hakkında blog açmasına yardım ettim. Bu konu hakkında başkalarıyla paylaşabileceği çok fazla deneyim ve bilgiye sahip ve bu, benzer durumlardaki başkalarıyla bağlantı kurmasına yardımcı oldu.
    Hayatınızda deneyimlediğiniz şeyleri düşünün. Bu, ailenizle (örneğin: evde kalan bir anne olma hakkında bir blog), işinizle (müşterilerle başa çıkma deneyimleri hakkında bir blog) veya diğer yaşam deneyimlerinizle (bir hastalık veya boşanma gibi sıkıntılı bir zamanla başa çıkma veya bir düğüne veya bir çocuğun doğumuna hazırlanma gibi mutlu bir zamanla ilgili bir blog) ilgili olabilir.
  • Kişisel blog. Kişisel blog, tamamen sizinle ilgili bir blogdur. Bu, günlük olarak yaptığınız şeylerden rastgele düşüncelere ve fikirlere kadar çeşitli konuları içerecektir. Bu, tek bir konuya bağlı kalmadan düşüncelerinizi dünyayla paylaşmanın harika bir yoludur.
  • Hobiler ve tutkular. Tutkulu olduğunuz hobiler veya diğer ilgi alanları başlamak için harika bir yerdir. Yemek pişirme, seyahat, moda, spor ve arabalar klasik örneklerdir. Ancak daha az bilinen hobiler hakkındaki bloglar bile başarılı olabilir, çünkü hedef kitleniz internete sahip dünyadaki herkestir.

Bir konu belirledikten sonra blog adınızı, yani alan adınızı seçmenin zamanı geldi.

İyi bir blog adı açıklayıcı olmalı, böylece potansiyel ziyaretçileriniz sadece isminizden blogunuzun ne hakkında olduğunu hemen anlayabilirler.

Belirli bir konu hakkında blog yazıyorsanız, bir alan adı seçerken bunu bir şekilde dahil etmek isteyeceksiniz. Ancak tek bir kelimeye takılıp kalmamaya çalışın. Örneğin, bir yemek blogunda mutlaka "yemek pişirme" kelimesi olmak zorunda değildir. "Yemek", "tarifler" ve "yemekler" kelimeleri de insanların blogunuzun yemek pişirmeyle ilgili olduğunu anlamalarını sağlar.

Çeşitli konuları tartıştığınız kişisel bir blog oluşturmayı planlıyorsanız, blogunuz tamamen sizinle ilgili olduğundan, adınızı veya onun bir varyasyonunu kullanmanızı öneririm. Örneğin, scottchow.com blogunun sahibiyim. Ayrıca, adınızın daha önce alınmış olduğunu düşünüyorsanız, ikinci adınızı veya ikinci adınızın baş harfini de ekleyebilirsiniz. Ya da "Scott Chow Blog" veya "Blogging with Scott" gibi bir varyasyon kullanabilirsiniz.

Blogunuz için iyi bir isim mi seçemiyorsunuz? Bana ulaşın ve size kişisel olarak (ücretsiz) yardımcı olayım!

Birkaç isim fikriniz olduğunda bir alan adı uzantısı seçmeniz gerekecektir .
.com alan adı uzantısı en çok tercih edilenidir, ancak .net veya .org da işe yarar. Ayrıca bir blog alan adı için kelimeler arasında boşluk olamayacağını da belirtmek önemlidir.Böylece "Scott ile Bloglama" bloggingwithscott.com olur

Adım 2: Blogunuzu çevrimiçi hale getirin

Artık bir isim seçtiğinize göre, blogunuzu çevrimiçi hale getirmenin zamanı geldi. Kulağa zor veya teknik gelebilir, ancak aşağıdaki adımlar sizi doğruca yönlendirecek ve süreci kolaylaştıracaktır .

Blogunuzu kurup çalıştırmak için iki şeye ihtiyacınız var: blog barındırma (web barındırma olarak da bilinir) ve blog yazılımı. İyi haber şu ki bunlar genellikle birlikte paketlenmiş olarak gelir.

Bir blog barındırıcısı, blogunuzun tüm dosyalarını depolayan ve blog adınızı yazdıklarında kullanıcıya teslim eden bir şirkettir. Bir bloga sahip olmak için bir blog barındırıcınız olması gerekir .

Ayrıca blogunuzu oluşturmak için yazılıma da ihtiyacınız var. Bu kılavuzda size WordPress bloglama yazılımını kullanarak bir blog oluşturmayı göstereceğim çünkü bu en popüler, özelleştirilebilir ve kullanımı en kolay olanıdır.

Tavsiye ettiğim ve bu rehberde nasıl kullanılacağını gösterdiğim web barındırıcısı BlueHost'tur . Ben şahsen BlueHost kullanıyorum ve tüm yeni blog yazarlarına tavsiye ediyorum çünkü:

  • Ücretsiz olarak size özel alan adınızı tescil edecekler ve başka hiç kimsenin onu alamamasını sağlayacaklar.
  • Herhangi bir nedenle memnun kalmamanız durumunda 30 günlük para iade garantisi sunuyorlar .
  • WordPress blog yazılımının ücretsiz ve otomatik kurulumunu sunuyorlar (bu kılavuzumda bunu nasıl kullanacağınızı gösteriyorum).
  • 2005 yılından beri WordPress tarafından önerilen güvenilir bir web hosting hizmeti sunuyorlar ve şu anda 2 milyondan fazla blog ve web sitesine ev sahipliği yapıyorlar.
  • Telefon veya web sohbeti yoluyla 7/24 yardımcı bir müşteri hizmetleri var .

Bu sitedeki herhangi bir BlueHost bağlantısını kullanarak aylık 1,99$'lık özel indirimli fiyattan yararlanabilirsiniz.

Açıklama: BlueHost, bu bağlantı üzerinden satın aldığınızda The Blog Starter'a tazminat öder , bu nedenle hizmetlerim sizin için ücretsizdir! Aslında, bu eğitimle bir blog kurmakta herhangi bir sorun yaşarsanız, sadece benimle iletişime geçin ve sizin için (ücretsiz!) yapacağım .

1. Domain Canyon’da aylık 1,99$'lık özel indirimli fiyatı almak için buraya tıklayın ve ardından "hemen başlayın"a tıklayın.

2. Planınızı seçin. Başlangıç ​​seviyesindeki blog yazarlarına Basic planını almalarını öneririm. Planınızı seçmek için “Seç”e tıklayın.

  • Domain Canyon planlarının tamamında blogunuzu kurup çalıştırmanız için ihtiyacınız olan her şey bulunur. Bunlara ücretsiz özel alan adı, kolay WordPress kurulumu, web barındırma ve özel e-posta adresleri (adınız@alanadınız.com) dahildir .

3. Alan adınızı kutucuğa yazın ve ardından kayıt işlemini başlatmak için “Alan Adı Ara”ya tıklayın.

  • Bir alan adı kaydettiğinizde iletişim bilgileriniz alan adı sahiplerinin veritabanına eklenir. Bilgilerinizi gizli tutmayı tercih ederseniz, sağ üstte bulunan "Özel Kayıt Ekle" kutusunu işaretlediğinizden emin olun.
  • Zaten bir alan adınız varsa ve bunu blogunuz için kullanmak istiyorsanız, sol üst taraftaki kutuyu işaretleyin

4. Şimdi hosting paketi seçeneklerinizi de seçeceksiniz.

  • 1 yıllık paketi seçmek size en iyi fiyatı getirir . İndirimli fiyat, bu sayfadaki herhangi bir BlueHost bağlantısına tıkladığınızda otomatik olarak uygulanır.
  • "Profesyonel E-posta" ücretsiz denemesini silmenizi öneririm. Bu özellik olmadan da özel e-posta adresleri (adınız@blogunuz.com) oluşturabileceksiniz.

5. Kayıt sayfasında fatura bilgilerinizi doldurun ve hesap şifrenizi oluşturun.

Bunu yaptığınızda bir kurulum yardımcısına yönlendirileceksiniz. Bu öğreticiyi takip ettiğiniz için, doğrudan panoya yönlendirilmek için bir sonraki birkaç sayfada "Bu adımı atla"ya tıklayabilirsiniz .

6. WordPress blog platformunu yükleyin.

Şimdi sistem WordPress'i otomatik olarak kuracaktır. Kurulum tamamlandıktan sonra blogunuzun yönetici alanına giriş yapmak için sağ üstteki "WordPress'e Giriş Yap" düğmesine tıklayın.

Blogunuzu kurmakta sorun mu yaşıyorsunuz? Buradan yardım alın .

 

Adım 3: Blogunuzu özelleştirin

Bir blog nasıl başlatılır? Burada sıfırdan güzel bir blog oluşturmamı ve özelleştirmemi izleyebilirsiniz :

Yukarıdaki video, bir blog kurma ve onu özelleştirme konusunda aklınıza gelebilecek birçok soruyu yanıtlıyor olmalı. İşte videoda gösterdiğim bazı şeylerin adım adım dökümü.

Giriş yapılıyor

Önceki adımdan itibaren oturum açmadıysanız, Bluehost.com'a gidin ve oturum açma ekranını açmak için sağ üstteki "Oturum Aç"a tıklayın. Daha sonra alan adınızı ve önceki adımda belirlediğiniz parolayı kullanarak oturum açabilirsiniz. Parolanızı kaybettiyseniz, "Parolamı Unuttum" bağlantısına tıklayarak sıfırlayabilirsiniz.

Giriş yaptığınızda BlueHost Portalınıza yönlendirileceksiniz. Portaldan, WordPress blogunuza otomatik olarak giriş yapmak için mavi “WordPress” düğmesine tıklayabilirsiniz.

Blog tasarımınızı değiştirme

Giriş yaptığınızda WordPress panosunda olacaksınız. Burada blogunuzda istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Herkesin blogunun nasıl görünmesini istediği konusunda farklı bir fikri vardır. WordPress'in harika yanlarından biri, tüm düzeninizi ve tasarımınızı sadece birkaç tıklamayla değiştirebilmenizdir.

WordPress'te blog düzenleri "Temalar" olarak bilinir. Blog teması nedir? Temalar, WordPress blogunuzun tüm tasarımını kontrol eder. Temanızı değiştirmek için sol menüdeki "Görünüm" sekmesine tıklayacaksınız.

Blogunuzda zaten yüklü olan birkaç ücretsiz WordPress teması göreceksiniz: Twenty Seventeen, Twenty Sixteen, vb. Bunlar hemen hemen her tür blog için çalışabilen iyi tasarlanmış, temiz görünümlü temalardır. Aslında, dünyanın en iyi blog yazarlarının çoğu bu temalardan birini kullanır.

Blogunuz için aklınızda çok belirli bir tasarım yoksa, başlamak için bu temalardan birini kullanmanızı öneririm . Örneğimiz için, "Twenty Sixteen" WordPress temasını kullanalım. Temayı blogunuzda etkinleştirmek için, temanın üzerine gelin ve "Etkinleştir" düğmesine tıklayın. İşte bu kadar! Blogunuzun tüm tasarımını tek bir tıklamayla değiştirdiniz!

Zaten yüklü olan temalardan hiçbirini beğenmezseniz binlerce diğer ücretsiz WordPress teması arasından kolayca seçim yapabilirsiniz. Yeni bir WordPress teması yüklemek için sol menüdeki “Görünüm” sekmesine tıklayın ve ardından “Yeni Tema Ekle”ye tıklayın.

Bu WordPress tema arama ekranıdır. Seçebileceğiniz binlerce tema vardır. Yeni bir WordPress temasını etkinleştirerek tüm tasarımınızı istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Beğendiğiniz bir tema bulmak için "Popüler" sekmesine tıklamanızı ve göz atmaya başlamanızı öneririm. Beğendiğiniz bir tema bulduğunuzda mavi "Yükle" düğmesine tıklayın.

Tema yüklendikten sonra blogunuzda temayı etkinleştirmek için "Etkinleştir"e tıklayın. Yeni temanızı çalışırken görmek için blogunuza gidin ve bir göz atın!

Temanızı değiştirmek WordPress blogunuzu özelleştirmenin en basit yoludur, ancak yapabileceğiniz birçok başka özelleştirme de vardır. Ayrıntılı adım adım bir kılavuz için WordPress blogunuzu özelleştirme hakkındaki tam gönderime göz atın .Ayrıca yukarıdaki videoyu izleyerek WordPress blogunu sıfırdan tamamen nasıl özelleştirdiğimi görebilirsiniz.

Adım 4: Yeni bir blog yazısı nasıl yazılır ve yayınlanır

Artık blogunuz hazır ve çalışır durumda olduğuna göre, biraz blog yazmanın zamanı geldi! İlk içerik parçanızı oluşturalım.

Sol menüye gidin ve “Gönderiler”e tıklayın.

Orada zaten bir gönderi olduğunu göreceksiniz. Bu, her yeni WordPress blogunda varsayılan bir gönderidir ve buna ihtiyacımız yok. Silmek için gönderinin hemen altındaki "Çöp Kutusu"na tıklayın.

Yeni bir yazı yazmaya başlamak için “Yeni Ekle” bağlantısına tıklayın.

Şu anda gönderi düzenleme ekranındasınız. Gönderinizin başlığını üst kutuya girin ve ardından alt kutuya gönderinizi yazmaya başlayın.

Gönderinize bir resim eklemek isterseniz, “Resim Ekle” simgesine tıklayın ve bilgisayarınızdan bir resim yüklemek için “Yükle”ye tıklayın. Bir sonraki ekranda resim boyutunda ayarlamalar yapabilirsiniz. Hazır olduğunuzda resmi eklemek için “Gönderiye ekle”ye tıklayın.

Gönderinizi tamamladıktan sonra yeni gönderiyi yayınlamak için ekranın sağ üst tarafındaki "Yayınla" butonuna tıklamanız yeterli.

Blogunuzda Olması Gereken İçerik

Blogunuzun sağlaması gereken iki ana içerik türü vardır: statik ve dinamik içerik.

Statik İçerik: Blogunuz, ziyaretçilere ihtiyaç duydukları araçları sağlamak için açıkça tasarlanmış birkaç gerekli sayfa içermelidir. Bu sayfalardaki içerik statiktir, yani içerik değişmez veya en azından çok sık değişmez. Bunlar çoğunlukla blogunuzdaki bir menü aracılığıyla erişilebilen en üst düzey sayfalardır.

Bu statik içerik sayfaları, blogunuzu dünyaya sunmadan çok önce hazır olmalıdır.

Dahil edilmesi gereken önemli statik sayfalar:

  • Hakkımda (Biz) – Bu sayfa yazar(lar)ın biyografik özetini ve bir misyon beyanını içermelidir. Bu soruların cevaplarını düşünün: Konuya olan tutkunuz nasıl gelişti? Dünyaya ne iletmek istiyorsunuz? Nihai hedefiniz nedir?
  • Bana Ulaşın (Biz) – Bir iletişim sayfası, ziyaretçilere yazara ulaşabilecekleri bir yer sağlar ve bu da ziyaretçilere gerçek ve ulaşılabilir bir yazar olduğunuz güvencesini verir. Fiziksel adresinizi, telefon numaranızı ve özel e-posta adresinizi ekleyebilirsiniz. Ya da kişisel tanımlayıcı bilgilerinizi gizli tutmak için basit bir iletişim formu kullanabilirsiniz. Tüm sosyal medya profillerinize bağlantılar da buraya koymalısınız.

Genellikle ana sayfanızda tanıtılan blogunuzun dışında, bu iki önemli sayfa üst (başlık) menünüzde görünür olmalı ve erişimi kolay olmalıdır. Bu sayfaları başlık menüsüne nasıl dahil ettiğimi görmek için bu sayfanın üst kısmına bakabilirsiniz.  Yardıma ihtiyacınız varsa blog menülerinizi özelleştirmek için bu ayrıntılı kılavuza bakın .

Aynı derecede önemli olan ancak daha az düşünülen diğer statik sayfalar şunlardır:

  • Yasal Uyarı Sayfası : Blogunuzdan para kazanmayı düşünüyorsanız, gelir elde etmeyi düşündüğünüz yolları açıklamalısınız. Bu, FTC yönergelerine göre göz ardı edilmemesi gereken mutlak bir zorunluluktur. Örneğin, bir ürünü tartışıyor ve destekliyorsanız ve ürüne bağlantı vererek kar elde etmeyi planlıyorsanız, bu ilişki açıklanmalıdır.
  • Gizlilik Politikası : Ziyaretçilerinizden herhangi bir şekilde veri topluyorsanız, ziyaretçilere verileri tam olarak nasıl topladığınızı, nasıl kullandığınızı ve bu verileri paylaşıp paylaşmadığınızı anlatan bir gizlilik politikası sayfası eklemeniz gerekir. Blogunuzda Google Adsense veya bir Google Analytics hesabı uygularsanız, bir Gizlilik Politikası kullanılmalıdır. Bu sayfa CCPA (California Tüketici Gizlilik Yasası) ve GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) tarafından gereklidir ve WordPress blogunuzda varsayılan olarak bulunur.
  • Hizmet Şartları : Eğer blogunuz aynı zamanda bir mağaza işletiyorsa veya hizmet satıyorsa, olası sorumluluğunuzu azaltmak için bir Hizmet Şartları sayfasına sahip olmak iyi bir fikirdir.

Bu zorunlu statik sayfalar genellikle bir blogun alt bilgi menüsünde bağlantılıdır. En azından ana sayfadan görünür ve erişilebilir olmalıdırlar. Tekrar, bunun pratikte nasıl göründüğünü görmek için bu sayfanın altına bakın.

Blogunuza ve işinize uygun olana bağlı olarak dahil etmeyi seçebileceğiniz başka statik sayfalar da vardır. Yaygın statik sayfa örnekleri arasında ücretli reklamlar istemek için bir reklam sayfası, bağış sayfası, ziyaretçileri alanınızdaki favori bağlantılarınıza yönlendirmek için bir kaynak sayfası ve fikir ve içerik göndermek için bir sayfa bulunur.

Dinamik İçerik: Dinamik içeriğiniz bloğunuzdur ve sunmanız gereken en önemli içeriktir. Burada, yaratıcı olarak, bloga izleyicilerinize bilgili ipuçları, gerçekler, görüşler ve hikayeler sağlayan bilgilendirici içerik markanızı aşılayacaksınız. Ziyaretçilerinizle bu şekilde etkileşime girersiniz ve daha fazlası için geri gelmelerini sağlarsınız.

Blog içeriğiniz belirli aralıklarla düzenli olarak gönderilmelidir. İçerik oluşturmak için aylarca beklemek asla takipçi oluşturmaz. Haftalık olarak içerik yayınlamak ve bu gönderilere trafik çekmek markanızı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Harika blog içeriği nasıl yazılır

Her gönderi uzun, bilgilendirici ve ilgi çekici olmalıdır. Düzenli olarak yeni blog gönderisi fikirleri bulmak her zaman kolay değildir ve canlı ve ilgi çekici şeyleri korumak için tonu ve hatta konuyu değiştirmekte özgürsünüz. Sonuçta bu sizin alanınız. Ancak her bir içerik parçasının dahil etmeye çalışması gereken birkaç unsur vardır.

İçeriği Tanımlayın: Merak uyandıran ve tıklamaları teşvik eden çekici bir gönderi başlığı oluşturun. Gönderinizin ilk paragrafını makalenizin konusunu açıkça tanımlamak ve okuyucunun okumaya devam etmesini sağlayacak olası bir kanca sağlamak için kullanın.

Ne Kadar Uzunsa O Kadar İyi – Ama Parçalara Ayırın : Ne kadar çok bilgi ve ayrıntı eklerseniz o kadar iyi olur. Ancak içerik bir mil uzunluğunda uzun paragraflar içeriyorsa ziyaretçiler göz gezdirmeye başlayacak ve içeri girdiklerinden daha hızlı çıkacaktır. Ziyaretçiler lezzetli şeylerden hoşlanır. Paragraflarınızı aralarına boşluklar koyarak kısa tutun, listeler ve dikkat çekici alıntılar kullanın, görseller kullanın ve ziyaretçilerin aradıklarını bulabilmeleri için her zaman başlıklar ve alt başlıklar ekleyin.

Okuyucuyu Etkileyin: Her gönderinin sonunda, ziyaretçileri etkilemek için kullanılan yaygın bir taktik, kitlenize anlamlı bir soru sormak ve onlardan yorumlarda yanıt vermelerini istemektir. Bu basit önlem, etkileşimi on kat artırabilir.

Orijinal İçerik: İçeriğiniz her zaman orijinal olmalıdır. Asla intihal yapmayın - sonunda bunun için suçlanacaksınız ve hatta yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. İçeriğiniz kalbinizden, beyninizden, bilgi tabanınızdan ve deneyiminizden gelmelidir. Konu fikirlerini alanınızdaki diğer kişilerden alabilirsiniz, ancak içeriğin sizden geldiğinden emin olun.

Orijinal Fotoğraflar: Ücretsiz resim sitelerinden stok resimler eklemek kolay olsa da, kendi fotoğraflarınızı ve grafik çalışmalarınızı eklemek daha da iyidir. Başka bir fikir de ücretsiz resimler çekip bunları ücretsiz bir fotoğraf düzenleyiciyle düzenlemektir.

Çalışmanızı Düzenleyin: Blog içeriğiniz yeterince düzenlenmelidir. Birkaç tipografik ve dilbilgisi hatası kadar profesyonel olmayan bir şey yoktur. Dilbilgisi konusunda birkaç yenileme kursuna ihtiyacınız varsa, bir yazma uygulaması kullanmayı düşünün.

Blogunuzu Yayınlamak

Bir yazı yazdıktan sonra bile blogunuz hala bir yer tutucu sayfa gösteriyor olabilir.

Blogunuzu ilk kez herkese açık hale getirmeye hazır olduğunuzda, WordPress panonuzdaki menünün sol üst köşesindeki "Ana Sayfa"ya tıklayın ve ardından "Güvenle başlat"a tıklayın. Yer tutucu sayfayı kaldırmak ve blogunuzu başlatmak için mavi "Sitenizi başlatın" düğmesine tıklayın.

Tebrikler! Artık kendi bloğunuzu nasıl başlatacağınızı ve içerik nasıl yayınlayacağınızı biliyorsunuz!

Adım 5: Blogunuzu tanıtın

İyi tasarlanmış bir blog oluşturmak ve harika içerikler yazmak sadece başlangıçtır. Blogunuza ziyaretçi çekmek için, özellikle ilk başladığınızda, onu tanıtmak için biraz zaman harcamanız gerekecektir.

Aşağıdaki stratejiler blogunuzu daha fazla okuyucuya ulaştırmanıza yardımcı olacaktır. Her stratejiyi kullanmanıza gerek yok - birkaçını deneyin ve sizin için neyin işe yaradığını görün.

Yakın Çevrenizi Uyarın

Blogunuzun farkına varması gereken ilk kişiler yakın çevrenizdir. Buna aileniz, arkadaşlarınız ve alanınızdaki meslektaşlarınız dahildir. Onları takipçi olmaya teşvik edin, yeni blogunuzdan bahsetmelerini isteyin ve en önemlisi onlara teşekkür edin.

Sosyal Medyayı Kullanın

Aşırıya kaçmak istemezken, Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest ve Instagram gibi "büyük" hesaplar oluşturmak isteyebilirsiniz. Hesaplarınızda en yeni içeriklerinize bir bağlantı paylaşmalısınız, ancak okuyucularınızın ilgi çekici bulabileceği ilgili haberleri ve diğer kaynaklara bağlantılar da paylaşabilirsiniz. Hashtag kullanmayı ve takipçilerinizle etkileşim kurmayı unutmayın!

Bloguma ziyaretçi çekmenin en sevdiğim yollarından biri, Facebook ve Twitter gibi sosyal hesaplarımda bağlantılar yayınlamaktır. Bu harikadır, çünkü yalnızca arkadaşlarınız bağlantıyı görmekle kalmaz, arkadaşlarınız bağlantıyı kendi arkadaşlarıyla paylaşırsa ziyaretçileriniz otomatik olarak çoğalır. Blogunuzda yüksek kaliteli içerik oluşturduysanız, sosyal medya blogunuzun viral hale gelmesinin bir yoludur.

Diğer Bloglara Yorum Yapın

Topluluğunuzdaki diğer blogları bulun ve onlarla etkileşime geçin. Yorum bölümünü kullanarak kendinizi tanıtın ve ilgi çekici ve yapıcı yorumlar bırakın. Birçoğu blogunuza bir bağlantı bırakmanıza izin verecektir. Topluluğunuzdaki önde gelen blog yazarlarıyla ilişkiler kurduktan sonra, kendinizi hızla onların saflarında bulacaksınız.

Ziyaretçilerinizle etkileşim kurun

Okuyucularınız gönderilerinize yorum bıraktığında, her zaman onlarla etkileşim kurun. Yorumlarına ve sorularına yanıt verin, onlara "beğeniler" ve onaylar verin. Yazarın topluluğunu ve okuyucularını önemsediği açık olduğunda, ziyaretçiler doğal olarak geri dönmeye teşvik edilir.

Diğer blog yazarlarıyla işbirliği yapın

Alanınızdaki saygın üyelerle işbirliği yaparak blog topluluğunuza dahil olun. İşbirliği, konuk gönderileri, birbirinizin bloglarını ve ürünlerini tanıtma ve yorumlar ve sosyal medya aracılığıyla düzenli olarak etkileşim kurmayı içerir.

Düzenli olarak yayınla

Düzenli olarak içerik paylaşın. Bir yayın takvimi oluşturun ve buna uyun. İyi bir blog yazarı başlangıçta haftada en az bir kez paylaşım yapar. Paylaşımlarınız arasında uzun aralar varsa, takipçileriniz düşecek ve büyümeniz ciddi şekilde engellenecektir. Bir programa göre paylaşım yapmak kolay değildir, ancak buna mutlaka uymanız gerekir.

Bir E-posta Listesi Oluşturun

Blogunuza yeni ziyaretçiler çekmenin yanı sıra, mevcut ziyaretçilerinizin geri geldiğinden de emin olmak isteyeceksiniz. E-posta pazarlamasının büyük rol oynadığı yer burasıdır. Ziyaretçilerinizin e-posta adreslerini toplayarak (elbette onların izniyle), blogunuza yeni içerik gönderdiğinizde onları bilgilendirebilirsiniz. Bu, insanların blogunuza geri dönmesini sağlar ve bu da size zamanla daha fazla okuyucu kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda ziyaretçilerinizle daha yakın bir ilişki kurmanızı da sağlar.

E-posta pazarlaması burada ayrıntılı olarak ele alınamayacak kadar geniş bir konu olduğundan, ilgilenenler için e-posta pazarlamasına ilişkin ayrı bir rehber hazırladım (ipucu: daha fazla okuyucuya ulaşmak isteyen her blog yazarının bu rehberi okuması gerekiyor).

Blogunuzu arama motorları için optimize edin

Blogunuzun arama sonuçlarında mümkün olan en kısa sürede görünmesini istersiniz.

Google: Bir Google Webmaster hesabına kaydolun ve Search Console'u açın . Blogunuzu eklemek için "Özellik Ekle"ye tıklayın ve blogunuzu eklemek için adımları izleyin.

Bing: Bing Webmaster hesabına kaydolun ve blogunuzu ekleyin.

Blogunuzu göndermek, arama motoru optimizasyonu (SEO) olarak bilinen sürecin ilk adımıdır.

Yepyeni bir blogla trafiğinizin başlangıçta minimum olacağını unutmayın. Ancak, düzenli olarak bilgilendirici ve alakalı içerik eklemeye devam ettiğiniz sürece bu durum zamanla değişecektir.

Bu süreci optimize etmek için blogunuzun her sayfası şu temel unsurları içermelidir:

  1. Başlık Etiketleri: Bölüm başlıkları ve alt başlıklar başlık etiketlerine sarılmalıdır. Bunu yapmak için, yazdığınız bloğun sol öğesine tıklayın ve bunu “Başlık” olarak değiştirin. Daha sonra H1, H2, H3, vb. arasından seçim yapabilirsiniz.
  2. Kategorizasyon: İçeriğiniz belirli ve alakalı kategorilere açıkça kategorize edilmelidir. Gönderi düzenleyici ekranında, sağ menüdeki “Belge”ye tıklayın ve ardından “Kategoriler” ve “Yeni Kategori Ekle”ye gidin.
  3. Kalıcı bağlantılar: Her blog yazısı "kısa adı" URL'nin son kısmıdır. Her yazının tanımlanmış bir kısa adına sahip olduğundan ve bir makale numarasıyla bitmediğinden emin olmak istersiniz. Bunu WordPress panonuzda "Ayarlar" -> "Kalıcı bağlantılar"a giderek kolayca değiştirebilirsiniz. "Yazı Adı" seçeneğini seçin ve "Değişiklikleri Kaydet"e tıklayın

Dikkate alınması gereken daha birçok faktör var, örneğin Yoast WordPress eklentisi gibi bir şey kurmak , ancak bunlar arama sıralamanızı er ya da geç iyileştirmenize yardımcı olacak en önemli faktörlerdir.

Blogunuzu tanıtmak için daha fazla ipucu için blog tanıtımına ilişkin ayrıntılı rehberimi incelediğinizden emin olun .

Adım 6: Blogunuzdan para kazanın

Harika blog içerikleri oluşturmak ve blogunuzu tanıtmak için çaba gösterdikten sonra, blogunuzdan para kazanmak aslında kolay olan kısımdır.

Blogların aşırı kazançlı olma potansiyeli vardır, ancak ilk haftada veya hatta ilk ayda para kazanmaya başlayacağınızı varsaymayın. Sabit bir gelir akışı görmeye başlamanız altı aydan bir yıla kadar sürebilir. Blog yazmak çalışma ve özveri gerektirir, ancak yeterince büyük bir kitleye ulaştığınızda, blogunuzdan para kazanmak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır.

Reklam alanı satışı

Popüler bir blogunuz olduğunda, reklam verenler reklam verme fırsatı için sizi kovalamaya başlayacaktır. Bu durumdan yararlanmanın en iyi yolu Google Adsense kullanmaktır. Google sizin için reklam verenleri bulur ve tek yapmanız gereken reklam yayınlamaya başlamak için blogunuza Google Adsense kodunu yerleştirmektir. Google Adsense, sürecin tüm zor işini üstlenir ve size sadece bir çek keser.

Burada WordPress blogunuz için Google Adsense'i nasıl kuracağınızın tüm ayrıntılarını anlatıyorum .

Ortaklık ürünlerini sat

Ortaklık programı, reklam vermenin komisyon tabanlı bir yoludur. Okuyucularınızdan biri blogunuzdaki bir bağlantıya tıkladığında, bir reklamverenin sitesine yönlendirilir ve satın almaları durumunda komisyon kazanırsınız. Ortaklık bağlantıları, ürün incelemelerini kullanarak gelir elde etmenin güzel bir yoludur. Ancak, ürün için bir ortak olduğunuzu açıklamayı unutmamalısınız.

Ürün ve Hizmetleri Satın

Kendi ürünlerinizi ve hizmetlerinizi doğrudan blogunuzda satmak gelirinizi artırmanın harika bir yoludur. Blogunuz büyüdükçe ve geniş bir kitleye ulaşmaya başladıkça, ürünleriniz ve hizmetleriniz kendilerini satmaya başlayacaktır.

Blogunuzun kenar çubuğunu kullanarak görseller ve mağaza sayfanıza bağlantı kullanarak sattığınız ürünlerin görünürlüğünü artırın.

Dijital indirmeleri sat

E-kitaplar, video eğitimleri ve e-kurslar blog yazarları tarafından satılan en yaygın tüketilen dijital materyallerdir. Çok az veya hiç genel gider ve kargo ücreti olmadan fiyatı düşük ve cazip tutabilirsiniz.

Alanınızda son derece bilgiliyseniz, bir e-kitap neredeyse kendi kendine yazılabilir. Bir deneyin, kendinizi şaşırtabilirsiniz!

Üyelik satışı

Para kazanmanın bir diğer yolu da blogunuzda üyelik seçenekleri oluşturmaktır. Bu, üyelere yalnızca ücretli üyelikle erişilebilen daha özel içerikler sunmanızı sağlar. Örneğin, dijital ürünlerin sınırsız indirilmesi, ücretsiz danışmanlık, topluluk üyelerinin kaynaşıp kaynaşabileceği özel bir ağ veya forum ve yalnızca üyelere sunulan özel içerikler sunabilirsiniz.

Bir blogun popülerlik ve trafiği değerlendirmenin birçok yolu vardır. Blogunuzdan para kazanma şeklinizi seçmek hedeflerinize ve blogunuzun amacına bağlıdır. Örneğin, hizmet, fiziksel mal ve dijital mal satanlar, trafiğin başka bir siteye kaybedilebileceği ortaklık programlarına katılmak istemeyebilir.

Daha fazla bilgi için blog yazarak para kazanmaya ilişkin tam kılavuzumu burada inceleyin

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Umarım bu rehber, blogunuzu nasıl başlatacağınıza dair sorularınızı yanıtlamıştır; ancak adımlardan herhangi biri sizin için belirsizse, bu sayfanın sağ üst köşesindeki menüyü (veya akıllı telefon kullanıyorsanız bu sayfanın alt kısmını) kullanarak her adımın daha ayrıntılı bir versiyonunu bulabilirsiniz .

30 Dakikada Dilediğin Şablon ile E-Ticaret Mağazanı Aç

Mobil uyumlu ve SEO optimize edilmiş temalarımızla arama motorlarında üst sıralarda yer alın. Hızlı yükleme süreleri ve güvenli ödeme entegrasyonlarıyla müşteri memnuniyetini artırın.

0
Tamamlanan Proje
0
Mutlu Müşteri
0
Olumlu Geridönüş
0
Kazanılan Ödül
Türkiye’nin Lider
E-Ticaret Yazılımı
Binlerce büyük markanın tercihi Yazılım Lemerco Çözümleri ile özelleştirilmiş, güvenli ve kullanıcı dostu bir E-Ticaret altyapısı yaratın, dünya çapında yeni müşteriler kazanmaya başlayın.
Ayrıcalıkları Keşfet
Sınırsız Kampanya Kurgusu, Üstün Özellikleri, Pazaryeri ve ERP Entegrasyonları ile E-Ticaret Operasyonunuzun Tümünü Tek Panelden, Kolayca Yönetin!
Güçlü SEO Uyumlu Altyapılar
Güçlü SEO Uyumlu Altyapılar
Lemerco, güçlü SEO uyumlu altyapılar sunarak markaların dijital dünyada daha görünür olmasına yardımcı olur. İster sıfırdan oluşturulan projelerde, ister mevcut sitelerin optimizasyonunda destek sunar.
XML Tedarikçileri
XML Tedarikçileri
Lemerco, XML tedarikçi entegrasyonu hizmeti sunarak e-ticaret sitelerinin tedarikçilerden gelen ürün verilerini otomatik olarak entegre etmelerine olanak tanır.
Kolay Sipariş Yönetimi
Kolay Sipariş Yönetimi
Tek bir panel üzerinden tüm siparişleri izleyebilir, durumlarına göre filtreleyebilir ve kolayca yönetebilirsiniz.
Kargo Entegrasyonları
Kargo Entegrasyonları
Kargo entegrasyonu sayesinde işletmeler hem müşterilerine daha iyi bir deneyim sunabilir hem de operasyonel süreçlerini hızlandırabilir.
Ayrıcalıklar
Lemerco Eklentileri
Sınırsız Kampanya Kurgusu, Üstün Özellikleri, Pazaryeri ve ERP Entegrasyonları ile E-Ticaret Operasyonunuzun Tümünü Tek Panelden, Kolayca Yönetin!
Paraşüt Entegrasyonu
Paraşüt Entegrasyonu
3,899.00 TL 3,799.00 TL / TEK SEFER
-Paraşüt entegrasyonu ile siparişlerinizin faturalarını hızlı bir şekilde kesebilirsiniz.
İncele
Google Ads Eklentisi
Google Ads Eklentisi
Ücretsiz
-
İncele
Sopyo Pazaryeri
Sopyo Pazaryeri
3,099.00 TL 2,099.00 TL / YILLIK
Bir ürüne sipariş geldiğinde tüm satış kanallarında stok senkronizasyonu sağlanır.
İncele
Hepsiburada Entegrasyonu
Hepsiburada Entegrasyonu
2,500.00 TL
İncele
Aras Kargo
Aras Kargo
3,099.00 TL / YILLIK
İncele
İyzico Sanal Pos
İyzico Sanal Pos
2,099.00 TL 1,000.00 TL
İncele